Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep’te YPG’den geri adım

Halep'te gerilim üzerine YPG, kendisine karşı ortak hareket kararı alan muhalif grupların taleplerini kabul etti. Taraflar arasında anlaşma sağlandı.



Halep’te 15 muhalif grup, PKK baÄŸlantılı YPG’nin Halep’teki uygulamalarından rahatsız olan Åžeyh Maksud Mahallesi sakinlerinin çaÄŸrısı üzerine örgüte karşı birleÅŸme kararı almıştı.

Muhalif gruplar, YPG’nin taleplerini kabul etmesinin ardından içlerinden temsilci olarak seçtikleri iki grup aracılığıyla örgütle anlaÅŸma imzaladı.

AnlaÅŸmaya göre, YPG birliklerinin Åžeyh Maksud mahallesinde Arap bir kadının zorla başını açtırması ve evini de karargâh olarak kullanmak üzere el koyması iddialarıyla ilgili soruÅŸturma açılacak ve  taraflardan oluÅŸan bir soruÅŸturma komisyonu kurulacak.

Kadına hakaret ettiÄŸi ve saldırdığı öne sürülen YPG mensupları, muhalif birliklerce kurulacak mahkemeye sevk edilecek.

AnlaÅŸma ayrıca, YPG’nin elindeki tutukluların serbest bırakılması ve muhaliflerin istediÄŸi zaman Åžeyh Maksud’a giriÅŸ yapabilmesini öngörüyor.

Ayrıca anlaÅŸmaya göre, Åžeyh Maksud özerk deÄŸil, Halep’in bir mahallesi olarak kabul edilecek.

Ortak hareket kararı alınmıştı

Muhalif gruplar tarafından hafta sonu yapılan ortak açıklamada, YPG’ye karşı birleÅŸme kararının kentteki Åžeyh Maksud Mahallesi sakinlerinden gelen talep üzerine alındığı belirtilerek, "YPG'nin tekrar eden saldırıları karşısında Kürt ve Araplardan oluÅŸan semt sakinleri can güvenliklerini, hak ve onurlarını korumamız için bizden yardım talebinde bulundu" ifadeleri kullanılmıştı.

YPG'ye karşı birleÅŸen grupların isimleri ise Ahfadu Salatin, Ebu Amara Tugayları, Ahrar'uÅŸ Åžam, Safva Tugayları, Birinci Fırka (Fevc'ul Evvel), Nusra Cephesi, Ahrar Suriye, Nureddin Zengi Hareketi, Kürt Cephesi, 16.Fırka, Fecr Hareketi, Åžam Cephesi, Suriye Devrimcileri Tugayı, Feylak'uÅŸ Åžam (Åžam Kolordusu) ve CeyÅŸ'ül Ä°slam ÅŸeklinde duyurulmuÅŸtu.

Åžeyh Maksud sakinleri "YPG birliklerinin mahalle sakinlerinden Arap bir kadının zorla başını açtırması ve evini de karargâh olarak kullanmak üzere el koyması üzerine" dün gösteri düzenlemiÅŸti.

Halep'in EÅŸrefiye ve Åžeyh Maksud bölgeleri, sakinlerinin çoÄŸu Kürt nüfustan oluÅŸmasıyla birlikte, rejim güçlerinin bölgeyi terk etmesinin ardından YPG tarafından kontrol ediliyor.

Suriye’de Halep kuÅŸatmasında stratejik nokta olan Handarat, Mellah, Sifet ve BaÅŸköy'de muhaliflerle Esed rejimi güçleri arasında çatışmalar sürüyor.
Rejim hava unsurları tarafından yoÄŸun bombardıman altında tutulan Handarat köyünü, muhaliflerin eline geçmiÅŸ, ancak muhalif grupların çekilmesi ile yeniden Esed'e baÄŸlı askeri birliklerin kontrolüne geçmiÅŸti.

YPG ile muhalif gruplar arasında varılan anlaşmanın metni:

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.